Παρακολούθηση αποθήκευσης και μεταφορά εμβολίων κατά της νόσου COVID-19

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο το Press Release της εταιρείας OrionM2M®, για την λύση που προτείνει για την παρακολούθηση και αποθήκευση των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, η οποία λύση βασίζεται στην τεχνολογία LoRa.

Press release: https://lora-alliance.org/wp-content/uploads/2021/02/Orion-Solution-Covid-ENG.pdf

Προσιτές λύσεις για τον Έλληνα αγρότη και την πραγματική οικονομία

Η Future Intelligence (FINT), εταιρεία Έρευνας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη λύσεων για την αγροτική παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα. Η μικρομεσαία επιχείρηση με έδρα την Αθήνα αναπτύσσει τεχνολογία αιχμής με την οποία εξασφαλίζεται καλύτερη διαχείριση κινδύνου και μειωμένες εισροές στο πεδίο. Τα προϊόντα της, που είναι συνδυασμός υλικού και λογισμικού (hardware and software), εντάσσονται στις καινοτόμες ανά την Ευρώπη υλοποιήσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, ΙοΤ). Η εταιρεία, που πρόσφατα έκλεισε την πρώτη δημιουργική της δεκαετία, είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον τομέα αυτό, καθώς ιδιαίτερα η τεχνογνωσία της στη χρήση «ανοικτών» (open-source) τεχνολογιών την καθιστά ηγέτη του σχετικού οικοσυστήματος.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.naftemporiki.gr/afieromata/story/1695325/prosites-luseis-gia-ton-ellina-agroti-kai-tin-pragmatiki-oikonomia

«5G πιο κοντά από ποτέ»: 2ο Infusion Night από το Invent-ICT

Στην εκδήλωση με τίτλο «5G πιο κοντά από ποτέ» συζητήθηκαν αναλυτικά οι προκλήσεις και οι προοπτικές του 5G στην Ελλάδα σχετικά με τον κλάδο των επιχειρήσεων αλλά και την κοινωνία. Το 2οInfusion Night πραγματοποιήθηκε ψηφιακά την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή ομάδων του 3ου κύκλου, αποφοίτων, μεντόρων, coaches, συντελεστών του Invent-ICT και καλεσμένων ομιλητών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Βασικά θέματα συζήτησης των τριών ξεχωριστών πάνελ ήταν η υποδοχή του 5G από τις εγχώριες επιχειρήσεις και την ελληνική κοινωνία, ο τρόπος που διαμορφώνεται το μέλλον με τη σύγχρονη συνδεσιμότητα, καθώς και οι εφαρμογές που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.cnn.gr/tech/story/255816/5g-pio-konta-apo-pote-2o-infusion-night-apo-to-invent-ict

5G : Ποιοι τομείς θα επωφεληθούν περισσότερο – Τι δείχνει έρευνα της PwC

Tην οικονομική επίδραση των νέων και υφιστάμενων εφαρμογών χρήσης του 5G στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική μέριμνα, τους καταναλωτές, τα μέσα και τις οικονομικές υπηρεσίες ποσοτικοποιεί για πρώτη φορά η PwC, στην έκθεση «Powering Your Tomorrow». H έκθεση αφορά σε οκτώ οικονομίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησής: Αυστραλία, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Όπως προκύπτει, τα οφέλη στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα από την εφαρμογή του 5G θα επιφέρουν αλλαγές στις επιχειρήσεις, τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες, προσθέτοντας 1,3 τρισ. δολ. ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2030.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.tovima.gr/2021/02/23/finance/5g-poioi-tomeis-tha-epofelithoun-perissotero-ti-deixnei-ereyna-tis-pwc/

Ροµπότ και 5G στο χειρουργείο

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης είναι ένας δάσκαλος της Ιατρικής που δεν σταµατά να µαθαίνει. Έφερε το 1991 στην Ελλάδα τη λαπαροσκόπηση και από το 2006 αποτελεί πρωτοπόρο της ροµποτικής χειρουργικής στη χώρα µας. Μοιράζεται τις ικανότητες και τις πολύτιµες γνώσεις του µε την παγκόσµια ιατρική κοινότητα και αναζητά αδιάκοπα τρόπους να βελτιώσει την υψηλή τεχνολογία στον χώρο του. Έτσι, η συνάντησή µας στο γραφείο του, στον 8ο όροφο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δεν θα µπορούσε παρά να έχει στο επίκεντρό της µια συναρπαστική εξέλιξη που µπορεί να φέρει επανάσταση στη χειρουργική του µέλλοντος.

«Τη δεκαετία του 1990, ο διάσηµος Αµερικανός χειρουργός Richard Satava µού έλεγε ότι θα έχουµε σύντοµα τη δυνατότητα να χειρουργούµε εξ αποστάσεως. Δεν το πίστευε κανείς. Κατάλαβα τι έλεγε όταν εγκρίθηκε το σύστηµα DaVinci από την FDA το 2000» περιγράφει ενώ θυµάται τα πρώτα βήµατα µετάβασης προγραµµάτων του αµερικανικού στρατού στον κλάδο της ιατρικής. Το σύστηµα ροµποτικής χειρουργικής DaVinci της εταιρείας Intuitive άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο ο γιατρός διαχειρίζεται µικροχειρουργικές επεµβάσεις µε απόλυτη ακρίβεια, µέσα από τις µικρότερες δυνατές τοµές στο σώµα του ασθενούς. «Έχοντας στο µυαλό µας ότι η χειρουργική αυτή βασίζεται σε εργαλεία παρόµοια µε αυτά της τεχνολογίας των αεροδιαστηµικών προγραµµάτων AirSpace Programs, στην αρχή µας ξένισε. Πάρα πολλοί χειρουργοί στον κόσµο θεώρησαν ότι αυτό δεν έχει νόηµα. Πώς µπορεί να έχει λογική να χρησιµοποιούµε εργαλεία µε µοχλούς; Η ουσία, όµως, ήταν ότι, εφόσον είναι εφικτό να γίνονται κινήσεις στο Διάστηµα µέσα από το διαστηµόπλοιο ή από τη βάση στη Γη, το ίδιο θα µπορούσαµε να κάνουµε και στο ανθρώπινο σώµα. Τότε, λοιπόν, ξεκίνησε η ροµποτική χειρουργική. Στην αρχή θεωρούνταν δύσκολη και πιθανώς χωρίς εφαρµογή. Αλλά η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική».

Διαβάστε περισσότερα: https://www.fortunegreece.com/article/ro%C2%B5pot-ke-5g-sto-chirourgio/

Το Semtech και το WITRAC παρέχουν έλεγχο ψυχρής αλυσίδας για θαλάσσιο διάδρομο με το LoRaWAN®

Η Semtech Corporation ανακοίνωσε ότι η WITRAC, μια εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις με δυνατότητες εντοπισμού θέσης σε πραγματικό χρόνο και τηλεμετρία, έχει ενσωματώσει το πρωτόκολλο LoRaWAN® και το LoRa® 2.4GHz στην παγκόσμια πλατφόρμα παρακολούθησης και ανίχνευσης για να παρέχει στους πελάτες πλήρη έλεγχο και παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων στο supply chain.

Διαβάστε περισσότερα: https://iotbusinessnews.com/2021/02/18/08549-semtech-and-witrac-provide-cold-chain-control-for-maritime-corridor-with-lorawan/

PROBOTEK – αυτόνομα robotic drones – μία καινοτόμα εταιρεία στην Κέρκυρα

Η PROBOTEK https://probotek.eu είναι μια καινοτόμα εταιρεία με έδρα την Κέρκυρα – ενώ έχει γραφεία στην Αθήνα και στην Αγγλία – η οποία αναπτύσσει αυτόνομα robotic drones με τεχνητή νοημοσύνη.

Η PROBOTEK ήρθε πρόσφατα σε μια σημαντική συμφωνία με δυο στρατηγικά μεγάλες πολυεθνικές, την Uni Systems και την Guardian Telematics, οι οποίες ανακοίνωσαν ήδη την επένδυσή τους στην PROBOTEK και τη συμμετοχή τους σε μετοχικό σχήμα με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η PROBOTEK, με ειδίκευση στην τεχνολογία Internet of Drones, μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με τις Uni Systems και Guardian Telematics να συμμετέχουν στη νέα επιχειρηματική οντότητα με μερίδιο 25% και 33,34%, αντίστοιχα. Η στρατηγική συνεργασία των τριών εταιρειών πρόκειται να εστιαστεί στην ανάπτυξη λύσεων Drone-as-a-Service επιτρέποντας στις τεχνολογίες drone να διεισδύσουν στην καθημερινότητα των πολιτών και επιχειρήσεων και να καθιερωθούν μέσω της ευρείας αξιοποίησής τους σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και κλάδους.

Διαβάστε περισσότερα: https://enimerosi.com/article/54249/PROBOTEK–autonoma-robotic-drones—stin-Kerkura

Η Vodafone δοκιμάζει νέα τεχνολογία που μπορεί να παρακολουθεί οχήματα, αεροσκάφη και πολύτιμο φορτίο σε με ακρίβεια εκατοστών

Τεχνολογικό κλειδί για την ασφαλή υιοθέτηση αυτόνομων οχημάτων, πετώντας αντικειμένων και μηχανημάτων. Τα αυτόνομα φορτηγά πρέπει να προειδοποιούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα για την αποφυγή ατυχημάτων, τα άτομα που είναι υπεύθυνοι για την έρευνα και διάσωση να γνωρίζει τη θέση των drones με μεγάλη ακρίβεια και οι χειριστές πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια που βρίσκεται το φορτίο. Οι πελάτες της Vodafone θα έχουν εφαρμογές που κάνουν όλα αυτά και περισσότερο χάρη σε μια νέα τεχνολογία που δοκιμάζει. Η Vodafone χρησιμοποίησε με επιτυχία τη νέα τεχνολογία εντοπισμού θέσεις για να παρακολουθεί από απόσταση ένα όχημα με ακρίβεια μόλις 10 εκατοστά, μια βελτίωση μεγαλύτερη των τριών μέτρων σε σύγκριση με τα τρέχοντα τυποποιημένα δορυφορικά συστήματα.

Διαβάστε περισσότερα: https://iotbusinessnews.com/2021/02/16/36955-vodafone-tests-new-tech-that-can-track-vehicles-drones-and-precious-cargo-remotely-within-centimetres/

Τηλεπικοινωνίες: Στροφή σε «έξυπνες» πόλεις και «έξυπνες» επιχειρήσεις

Μια πόλη με ψηφιακή ταυτότητα, έλεγχο της κίνησης, λεωφορεία χωρίς οδηγούς, εντοπισμό των ελεύθερων χώρων στάθμευσης, έκδοση πιστοποιητικών από το τηλέφωνο σε λίγα δευτερόλεπτα ή τηλεϊατρική για έκτακτες ανάγκες. Μια επιχείρηση με πλήρως αυτοματοποιημένες λειτουργίες με ρομπότ ή διαχείριση του στόλου από απόσταση. Στην Ελλάδα ήδη οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι έχουν «επενδύσει» σε τέτοια project ενώ ανάλογα έργα περιλαμβάνονται στην ψηφιακή βίβλο προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον εγχώριων κι διεθνών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Μάλιστα οι συνέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα έργα που έχουν γίνει αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που μαζί με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία του 5G θα αλλάξει εντελώς την καθημερινότητα των Ελλήνων. Cosmote, Vodafone και Wind έχουν αναπτύξει υπηρεσίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαινόταν αδύνατες με όλο και περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις να εξοικονομούν, χρόνο, χρήμα και ενέργεια για καθημερινές συνήθειες.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2065200/thlepikoinonies-strofh-se-exypnes-poleis-kai-exypn.html

Η Huawei παρουσιάζει την 7η ετήσια έκθεση Παγκόσμιου Δείκτη Συνδεσιμότητας. Τα πέντε στάδια προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Η Huawei παρουσίασε τον Παγκόσμιο Δείκτη Συνδεσιμότητας (GCI) 2020, στην έβδομη ετήσια έκθεση GCI που δημοσίευσε η εταιρεία. Για πρώτη φορά σε μια έκθεση GCI, στην ετήσια έκδοση του 2020 παρουσιάζονται τα πέντε βασικά στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού: εργασιακή αποδοτικότητα, λειτουργική αποδοτικότητα, απόδοση συστήματος, οργανωτική αποδοτικότητα & ευελιξία και αποδοτικότητα & ανθεκτικότητα οικοσυστήματος.Σύμφωνα με το βασικό εύρημα της έκθεσης GCI 2020, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των βιομηχανιών θα βοηθήσει τις χώρες να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη και να αναπτύξουν μελλοντική ανταγωνιστικότητα. Η έρευνα του GCI υποδεικνύει ότι οι οικονομίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να γίνουν ψηφιακές μέσω της έξυπνης συνδεσιμότητας απολαμβάνουν γενικά υψηλότερη Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (GVA) ανά εργαζόμενο ή ανά ώρα εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://old.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=70351&ct=1&la=1