Οπτικές ίνες και 5G ανεβάζουν τις ταχύτητες του ελληνικού internet

Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν οι ταχύτητες του ελληνικού διαδικτύου στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία OOKLA, την υπηρεσία της οποίας αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους ανά τον κόσμο. Ειδικά όμως στις ταχύτητες των σταθερών συνδέσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη και να παραμένει σταθερά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της OOKLA η μέση ταχύτητα “κατεβάσματος” δεδομένων (downloading) στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2021 διαμορφώθηκε στα 34,83 Μbps όταν ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2020 ήταν στα 24,97 Mbps. Αύξηση καταγράφεται και στη μέση ταχύτητα “ανεβάσματος” δεδομένων (uploading) η οποία διαμορφώθηκε στα 7,33 Mbps τον Μάρτιο του 2021 από τα 5,33 Mbps ένα χρόνο πριν.

Διαβαστε περισσότερα: https://www.capital.gr/epikairotita/3542171/optikes-ines-kai-5g-anebazoun-tis-taxutites-tou-ellinikou-internet

Επανάσταση στη βιομηχανία διαχείρισης στόλου με IoT

Η ανάγκη για τους χειριστές στόλων οχημάτων να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τα οχήματα του στόλου τους είναι απόλυτη ανάγκη. Μέσω εγκατεστημένων αισθητήρων, οι διαχειριστές μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη θέση GPS, την κατανάλωση καυσίμου, την τηλεματική και άλλα. Όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της αποστολής τους, του σχεδιασμού δρομολογίων και της συνολικής επιχειρησιακής εφοδιαστικής.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.iotforall.com/revolutionizing-the-fleet-management-industry-with-iot

Cicicom: Στο LoRaAlliance η έξυπνη ελληνική εταιρεία

Έχουμε ακούσει για έξυπνες συσκευές, έξυπνες εφαρμογές, έξυπνα σπίτια και έξυπνες πόλεις. Πίσω από αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν “έξυπνες” εταιρείες, που φέρνουν στη ζωή μας το Internet of Things (ΙοΤ),την επικοινωνία και τον εξ αποστάσεως έλεγχο συσκευών. Δηλαδή μας παρέχουν τη δυνατότητα, μέσα από την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει, να εντοπίσουμε μια κενή θέση parking σε ένα γεμάτο και απέραντο χώρο στάθμευσης ή να “βρούμε” το σημείο που παρκάραμε το αυτοκίνητό μας ώρες πριν. Νακ λείσουμε την παροχή του νερού στο εξοχικό μας ενώείμαστε στην πόλη ή του σπιτιού μας ενώ βρισκόμαστε στη δουλειά.  Τέτοιες λύσεις προσφέρει η Cicicom μια έξυπνη ελληνική εταιρεία, που εκτός της τεχνολογικής εξειδίκευσης, προσφέρει end-to-end λύσεις μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, Δήμους και Οργανισμούς.  Με έδρα την Αθήνα, η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού και σε λύσεις IoT All-In-One (ολοκληρωμένες λύσεις IoT), αξιοποιώντας δίκτυα ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LoRaWAN® & Nb-IoT), στα οποία οι συσκευές μπορούν και ανταλλάσσουν δεδομένα, καταναλώνοντας πολλή χαμηλή ενέργεια (μπαταρία), εκπέμποντας ταυτόχρονα σε ιδιαίτερα μεγάλη εμβέλεια.  Η υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες που κατασκευάζει η εταιρεία αλλά και όλοι οι αισθητήρες/μετρητές που χρησιμοποιεί, παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω της web πλατφόρμας της, η οποία παρέχει σε πραγματικό χρόνο, ανάλυση δεδομένων και στατιστικά στοιχεία. 

Διαβάστε περισσότερα: https://www.capital.gr/epixeiriseis/3541586/cicicom-sto-loraalliance-i-exupni-elliniki-etaireia

1,7 δις ευρώ σε ηλεκτροκίνηση, e-διόδια και 5G σε αυτοκινητόδρομους

Σημαντικά ποσά από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απορροφά ο τομέας των Μεταφορών της χώρας βελτιώνοντας σημαντικούς τομείς. Ειδικότερα 8 έργα προϋπολογισμού άνω του 1,7 δις. ευρώ θα απορροφηθούν από αυτοκινητοδρόμουςηλεκτροκίνηση, οδική ασφάλεια και απλοποίηση διαδικασιών για τους πολίτες μέσω των οποίων το κράτος αναμένει να κινητοποιήσει σημαντικά επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δηλαδή 17,8 δις ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δις ευρώ δάνεια.

Με χρήση των μέσων αυτών και αξιοποιώντας τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, το «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δις ευρώ.

Έργα για την ανάπτυξη υποδομής wireless δικτύου 5G σε 6 ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (2.011 χιλιόμετρα) προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με το σχέδιο το συγκεκριμένο έργο θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια, η ανάπτυξη δικτύων 5G που θα καλύπτουν τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, η διασφάλιση μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές διασυνδέσεις για απομακρυσμένα νησιά μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, αλλά και η αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και η ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία με σκοπό την παροχή ασφαλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.newsauto.gr/news/17-dis-evro-se-ilektrokinisi-e-diodia-ke-5g-se-aftokinitodromous/

Ε & Α: Πώς το Κάλγκαρι χρησιμοποιεί συνδεσιμότητα επόμενης γενιάς για εξοικονόμηση νερού, έλεγχο θορύβου και άλλα

Η πόλη του Κάλγκαρι έχει αναπτύξει ένα από τα πρώτα δίκτυα LoRaWAN που ανήκουν στην πόλη της Βόρειας Αμερικής, φέρνοντας την πόλη συνδεσιμότητα χαμηλής ισχύος και μεγάλης εμβέλειας για πρωτοβουλίες όπως:

  • Devonian Gardens: Παρακολούθηση φωτός, υγρασίας, θερμοκρασίας και νερού για εξοικονόμηση πόρων νερού και πάρκου
  • Γήπεδο γκολφ Shanganappi: Παρακολούθηση δεδομένων δραστηριότητας για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και μεγιστοποίηση των εσόδων
  • Urban Alliance: Μέτρηση των επιπέδων θορύβου για αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων

Το δίκτυο LoRaWAN της Calgary υποστηρίζεται από την τεχνολογία LoRa της Semtech, παρέχοντας μια αποτελεσματική, ευέλικτη και οικονομική λύση για την Calgary να εκμεταλλευτεί δεδομένα από συνδεδεμένους αισθητήρες προς όφελος των πολιτών της.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.evaluationengineering.com/applications/iot/article/21067829/how-calgary-is-using-nextgen-connectivity-for-water-conservation-noise-control-and-more?utm_campaign=Smart%20Environment%20Use%20Cases&utm_content=162253330&utm_medium=social&utm_source=linkedin&hss_channel=lcp-10926

Το BCHA χρησιμοποιεί IoT για την παρακολούθηση των θερμοκρασιών του νερού

Η BCHA housing Association ξεκίνησε ένα έργο για τη χρήση αισθητήρων IoT για την παρακολούθηση των θερμοκρασιών του νερού και τον περιορισμό του κινδύνου της λεγεωνέλλας σε ορισμένες από τις ιδιότητές του. Κάνει το βήμα ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης της τεχνολογίας IoT σε συνεργασία με τον πάροχο πλατφόρμας δεδομένων Daizy Tech. Η BCHA έχει ήδη εγκαταστήσει 94 συσκευές σε 26 τοποθεσίες και σχεδιάζει να εγκαταστήσει άλλες 215 πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.ukauthority.com/articles/bcha-uses-iot-to-monitor-water-temperatures/

Η Qoitech συνεργάζεται με την LoRa Alliance® για να ενισχύσει περαιτέρω τη σχεδίαση συσκευών χαμηλής ισχύος LoRaWAN®

Η σουηδική εταιρεία Qoitech ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε στο LoRa Alliance® για να συνεργαστεί στην περαιτέρω παροχή ενεργειακά βελτιστοποιημένων συσκευών LoRaWAN® IoT. Το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Qoitech περιλαμβάνει ολοκληρωμένα και μοναδικά εργαλεία προγραμματιστών για οπτικοποίηση, μέτρηση και ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο συστήματος που επιτρέπει την ανάπτυξη προϊόντων μακράς διάρκειας. Η Qoitech θα συνεισφέρει με την ευρεία τεχνογνωσία τους σχετικά με τη σχεδίαση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και τη βελτιστοποίηση ενέργειας στο οικοσύστημα LoRaWAN.

Διαβάστε περισσότερα: https://lora-alliance.org/member-press-release/qoitech-joins-lora-alliance-to-further-strengthen-the-low-power-designof-lorawan-devices/

Cosmote: Το 5G ήρθε, το 3G φεύγει

Αυλαία ρίχνει, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας, το 3G δίκτυο της COSMOTE. Το COSMOTE 3G θα καταργείται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι το τέλος του έτους και το φάσμα που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων COSMOTE 4G και 5G. 

Η σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G σε όλη τη χώρα θα απελευθερώσει το φάσμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χρήση, θα αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου και θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τα δίκτυα COSMOTE 4G και 5G. Σήμερα, το 3G, η τεχνολογία που μόλις πριν 20 χρόνια αποτέλεσε επανάσταση και εγκαινίασε την εποχή του Mobile Internet, θεωρείται ήδη ξεπερασμένο. Αυτό καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία οι τεχνολογίες αλλάζουν, καθώς και την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις σε δίκτυα. Στην COSMOTE, απαντώντας σε αυτή την ανάγκη,φέραμε πρώτοι στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G, και συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά για να γίνει σύντομα διαθέσιμο σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Executive Director Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Δικτύων Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.capital.gr/epixeiriseis/3538893/cosmote-to-5g-irthe-to-3g-feugei

Πληθαίνουν τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που επιλέγουν να αναπτύξουν ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου να διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τεχνολογίες όπως το internet of things (IoT) και το machine learning (MA) σε περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας. Ετσι, στο εργοστάσιο της Calpak που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος την ανάπτυξη campus network (ή mobile CAN) προστέθηκε τη Δευτέρα και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις αξιολογούν αυτή την περίοδο παρόμοιες επενδύσεις.

Τα mobile CAN είναι μικρά τοπικά δίκτυα σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Μπορούν να καλύψουν από μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα σε εσωτερικούς χώρους έως αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε εξωτερικούς χώρους. Σε αντίθεση με ένα δημόσιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, η χρήση ενός τέτοιου δικτύου περιορίζεται σε άτομα ή συσκευές που συνδέονται με την περιοχή και την ιδιοκτήτρια εταιρεία, κάτι που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και ελέγχου. Επιπλέον, τα mobile CAN μπορούν να προσαρμοστούν συνεχώς και γρήγορα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και να συνδυαστούν με τα δημόσια δίκτυα.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kathimerini.gr/economy/561304135/plithainoyn-ta-idiotika-diktya-kinitis-tilefonias/

Υδάτωρ και Itron συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους

Η Υδάτωρ Α.Ε. και η Itron Inc., συνεχίζουν δυναμικά την επιτυχημένη συνεργασία τους μέσω του προγράμματος συνεργατών “Itron Engage Channel Partner Program”, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μεταξύ των οποίων η φορητή συσκευή συλλογής και διαχείρισης δεδομένων μέτρησης, Temetra και το SaaS λογισμικό διαxείρισης δεδομένων υδρομέτρησης, Emmysys. Οι δύο εταιρείες, με κοινό όραμα για ένα αειφόρο μέλλον, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αναβάθμιση του αστικού -και όχι μόνο- τοπίου, μέσω χρήσης συστημάτων ελέγχου και μέτρησης ορθολογικής κατανάλωσης του πολυτιμότερου αγαθού μας, του Νερού.

Διαβάστε περισσότερα: https://ypodomes.com/ydator-kai-itron-synechizoyn-tin-epitychimeni-synergasia-toys/