Geneva Association: Τα δεδομένα του IoT εργαλείο πρόληψης ασφαλιστικών κινδύνων

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Geneva Association, τα δεδομένα του IoT είναι το εργαλείο πρόληψης κινδύνων του μέλλοντος για την ασφάλιση.

Στην ασφάλιση, τα δεδομένα IoT καθιστούν δυνατή την πρόληψη των κινδύνων γρηγορότερα, πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Για να διερευνήσει το πλήρες δυναμικό αυτών των τεχνολογιών, η Geneva Association  πραγματοποίησε μια πρώτη  στο είδος της  μελέτη σχετικά με τη μετάβαση από την παραδοσιακή μεταφορά κινδύνων σε υπηρεσίες μετριασμού και πρόληψης κινδύνων, με τη χρήση τεχνολογίας, στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η έκθεση (From Risk Transfer to Risk Prevention – How the Internet of Things is reshaping business models in insurance), που συντάχθηκε από τους Isabelle Flückiger και Matteo Carbone, βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 60 ασφαλιστές, εταιρείες τεχνολογίας, startups, παγκόσμιους οργανισμούς και κορυφαίους ακαδημαϊκούς σε όλες τους κλάδους και τις γεωγραφικές περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.aagora.gr/geneva-association-ta-dedomena-tou-iot-ergaleio-prolipsis-asfalistikon-kindynon/

Η GSMA καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε άδεια χρήσης φάσματος ζώνης 6 GHz με στόχο να ενισχύσουν το 5G

Το μέλλον του 5G σε παγκόσμια κλίμακα κινδυνεύει εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να συμμορφωθούν με την αδειοδότηση του φάσματος 6 GHz, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός GSMA.

Η πλήρης ταχύτητα και οι δυνατότητες του 5G εξαρτώνται από το φάσμα μεσαίας ζώνης 6 GHz. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις ήδη αποκλίνουν: η Κίνα θα χρησιμοποιήσει 1200 MHz φάσματος στη ζώνη των 6 GHz για το 5G. Η Ευρώπη έχει χωρίσει τη ζώνη, με το άνω μέρος να είναι προς χρήση για 5G και 500 MHz για Wi-Fi. Η Αφρική και μέρος της Μέσης Ανατολής ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση.

Στο άλλο άκρο, οι ΗΠΑ και μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής έχουν δηλώσει ότι κανένας από αυτούς τους πολύτιμους πόρους δεν θα διατεθεί για 5G, αλλά μάλλον θα προσφερθεί στο Wi-Fi και άλλες μη αδειοδοτούμενες τεχνολογίες.

Η ζώνη 6GHz είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας με σκοπό την παροχή καλύτερης και προσιτής συνδεσιμότητας για μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη, αλλά και για την εξασφάλιση γρήγορης παροχής δεδομένων και μεγαλύτερης χωρητικότητας, που απαιτούνται για έξυπνες πόλεις, μεταφορές και εργοστάσια. Εκτιμάται ότι τα δίκτυα 5G θα χρειαστούν 2GHz φάσματος κατά την επόμενη δεκαετία για να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Διαβάστε περισσότερα: https://ictplus.gr/i-gsma-kalei-tis-kyberniseis-na-proxorisoun-se-adeia-xrisis-fasmatos-zonis-6-ghz-me-stoxo-na-enisxysoun-to-5g/

COSMOTE: πρωτοποριακή τεχνολογική λύση για την προστασία της άγριας πανίδας στην Ελλάδα

Οι σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην περιοχή της ΒΔ Ελλάδας, που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της άγριας πανίδας, είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τον έναν χρόνο λειτουργίας της ολοκληρωμένης τεχνολογικής λύσης της COSMOTE για την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση της κίνησης των άγριων ζώων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο LIFE SAFE–CROSSING1. Η εκτίμηση είναι ότι στις περιοχές παρέμβασης του έργου και στις τέσσερις χώρες που υλοποιείται (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία), θα επιτευχθεί μείωση της ταχύτητας των οχημάτων κατά 30%, ενώ η θνησιμότητα των προστατευόμενων ζώων θα μειωθεί κατά 50%.

Η ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία καταλαμβάνει περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δυσκολεύει την προσαρμογή και την ασφαλή κίνησή τους. Το ευρωπαϊκό έργο LIFE SAFE-CROSSING έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη προστασίας των άγριων ζώων μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις οδικές υποδομές σε προστατευόμενα είδη (όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο ιβηρικός λύγκας), με την βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας (σύστημα πρόληψης «Σύγκρουσης-Οχημάτων-Ζώων», εικονικός φράκτης, εφαρμογές νευροεπιστήμης, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης). Έτσι συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των ζώων της περιοχής, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων, και αυξάνοντας την προσοχή των οδηγών.

Διαβάστε περισσότερα: https://ictplus.gr/cosmote-protoporiaki-texnologiki-lysi-gia-tin-prostasia-tis-agrias-panidas-stin-ellada/

Συμφωνία συνεργασίας Συμμετοχές 5G και Vantage Towers Greece

Η Συμμετοχές 5G Α.Ε. και η Vantage Towers Greece ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την υποστήριξη επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G και, γενικότερα, των ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, επιλεγμένες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός θα έχουν πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 5.200 παθητικές υποδομές που διαχειρίζεται η Vantage Towers Greece στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένων ιστών επί εδάφους και ιστών οροφής – για την ανάπτυξη και δοκιμή των τεχνολογικών τους λύσεων. Ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε λύσης, η Vantage Towers Greece θα παρέχει στις επιλεγμένες επιχειρήσεις πρόσβαση στις ευρείας κλίμακας υποδομές της, που εκτείνονται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και καλύπτουν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (αστικές, ημιαστικές, αγροτικές).

Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν επίσης για τη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων και εργαστηρίων για την περαιτέρω ανάπτυξη του 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.capital.gr/epixeiriseis/3546991/sumfonia-sunergasias-summetoxes-5g-kai-vantage-towers-greece

Dell και i2b2 tranSMART δημιουργούν «Ψηφιακά Δίδυμα (digital twins)» για τη θεραπεία ασθενών με μακροχρόνια συμπτώματα από την COVID-19

Η Dell Technologies βοηθά το Ίδρυμα i2b2 tranSMART, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό ανοιχτού κώδικα, να κινητοποιήσει τεράστιες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων ασθενών που έχουν αποχαρακτηρισθεί, για τη δημιουργία εικονικών μοντέλων ασθενών – γνωστών ως ψηφιακών διδύμων – για τη θεραπεία των μακροχρόνιων επιπτώσεων της COVID-19. Μέσω της σύγχρονης υποδομής της Dell Technologies, η κοινότητα i2b2 tranSMART θα χρησιμοποιήσει μη ταυτοποιημένα δεδομένα ασθενών για την παραγωγή ψηφιακών διδύμων. Οι ερευνητές μπορούν στη συνέχεια να εκτελέσουν εκατομμύρια εξατομικευμένες προσομοιώσεις θεραπείας στα ψηφιακά δίδυμα για να καθορίσουν την καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς, με βάση το γενετικό υπόβαθρο και το ιατρικό ιστορικό.

Διαβάστε περισσότερα: https://ictplus.gr/dell-kai-i2b2-transmart-dimiourgoun-psifiaka-didyma-digital-twins-gia-ti-therapeia-asthenon-me-makroxronia-symptomata-apo-tin-covid-19/

Η Sateliot + μαζί με το Ισπανικό Υπουργείο Άμυνας συμμετέχει στο έργο IoT Smallsat Constellation Project

Η Sateliot ετοιμάζει με δώδεκα εταιρείες και το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας την ανάπτυξη ενός αστερισμού LEO με smallsats που, εκτός από τον εκδημοκρατισμό του IoT με κάλυψη 5G, θα επιτρέψει επίσης ένα ασφαλές σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών χρησιμοποιώντας κβαντικά πλήκτρα QKD.

Διαβάστε περισσότερα: https://news.satnews.com/2021/05/16/sateliot-spanish-ministry-of-defense-involved-in-iot-smallsat-constellation-project/

Πρωτότυπο smartphone IoT βασισμένο στην τεχνολογία LoRa

Το Pine64 σχεδιάζει να προσθέσει το πρωτόκολλο LoRa LPWAN IoT στο PinePhone, το οποίο ξεκινά την αποστολή αυτή την εβδομάδα, ως εναλλακτική λύση για τα δοκιμαστικά μηνύματα
Ο κατασκευαστής πλακέτας και τηλεφώνου Pine64 σχεδιάζει να προσθέσει το πρωτόκολλο LoRa χαμηλής ισχύος, ευρείας περιοχής (LPWAN) στο smartphone του ως εναλλακτική λύση για τη δοκιμή μηνυμάτων.

«Μας ενδιαφέρει πολύ η LoRa», δήλωσε ο Lukasz Erecinski, διευθυντής στην Pine64. «Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία τόσο για παραδοσιακές εφαρμογές IoT όσο και για λιγότερο ορθόδοξους τρόπους, όπως επικοινωνία κειμένου peer-to-peer και ακόμη και ομαδικά μηνύματα κειμένου. Αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τους επόμενους μήνες θα ενθαρρύνουμε τους προγραμματιστές να εξερευνήσουν τη βιωσιμότητα του LoRa ως εναλλακτική επικοινωνία κειμένου αντί των GSM / CDMA και LTE. “

Διαβάστε περισσότερα: https://www.eenewseurope.com/news/lora-planned-iot-smartphone

Με αμείωτο ρυθμό η παγκόσμια εξάπλωση του 5G – Στα 162 έφτασαν τα εμπορικά δίκτυα

Με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η εξάπλωση των δικτύων 5G σε όλο τον πλανήτη, ενώ οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν μέχρι να λειτουργήσουν οι πρώτες υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα Απριλίου 2021 435 πάροχοι σε 133 χώρες είχαν προχωρήσει σε επενδύσεις 5G, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών, απόκτησης αδειών, προγραμματισμού, ανάπτυξης δικτύου και παρουσίασης. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται σχεδόν 200 επιπλέον εταιρείες που έχουν που έχουν αποκτήσει μέσω δημοπράτησης, άδειες στο φάσμα GBRS PAL των ΗΠΑ, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για 5G.

Διαβάστε περισσότερα: https://ictplus.gr/me-ameioto-rythmo-i-pagkosmia-exaplosi-tou-5g-sta-162-eftasan-ta-emporika-diktya/

Το 6G έρχεται από την Κίνα, 100 φορές πιο γρήγορο από το 5G

H Κίνα χρίζει τον εαυτό της ως τον κυρίαρχο του 6G από τώρα, μιλώντας για ταχύτητες που ζαλίζουν ακόμα και τον… Flash! Στην Ασία, όμως, δεν αστειεύονται και είναι ήδη μπροστά στην εφαρμογή τεχνολογιών που φτάνουν στην 6η Γενιά.

Η Εθνική Διεύθυνση Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας (CNIPA – China National Intellectual Property Administration) δηλώνει ότι η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή του 6G, λόγω του ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο μέρος των πατεντών και άλλων προϊόντων που υπόκεινται σε καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετίζονται με τα δίκτυα 6ης Γενιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 38.000 πατέντες που σχετίζονται με το 6G σε παγκόσμιο επίπεδο, το 35% ανήκει στην Κίνα. Οι ΗΠΑ κατέχουν το 18%.

Στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις πατέντες που σχετίζονται με αυτή και το 6G, η πρωτοκαθεδρία των Κινέζων είναι δεδομένη με την κατοχή του 75% των πατεντών στον τομέα, ενώ το 40% των ευρεσιτεχνιών που σχετίζονται με την τεχνολογία terahertz ανήκει και πάλι στην Κίνα. Εταιρείες όπως οι NEC, Daewoo Communications και Mitsubishi θεωρούνται πρωτοπόρες στο 6G.

Διαβάστε περισσότερα: https://techblog.gr/internet/to-6g-erchetai-tin-kina-100-fores-pio-grigoro-to-5g/

Εγκατάσταση δικτύου LoRaWAN – Ο Δήμος Κοζάνης μπαίνει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή

Ο Δήμος Κοζάνης προχωρά στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου «Κοζάνη – Έξυπνη Πόλη». Η αρχή έγινε τον Οκτώβρη του 2019, όταν μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου, Λάζαρου Μαλούτα, ομάδα εργασίας προχώρησε στον σχεδιασμό της «Έξυπνης Κοζάνης» του μέλλοντος.

Τη βάση για την υλοποίηση του κυρίου όγκου των έξυπνων εφαρμογών, θα αποτελέσει η εγκατάσταση του δικτύου LoRaWAN, έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε ανάμεσα στον Δήμο Κοζάνης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT), τεχνολογία που ταυτίζεται με τις Έξυπνες Πόλεις, επιτρέπει τη σύνδεση μεγάλου αριθμού συσκευών (φώτα οδικού δικτύου, αισθητήρες ανίχνευσης ελεύθερων θέσεων πάρκινγκ, αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ.) με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων. Η τεχνολογία αυτή σε συνδυασμό με τα δίκτυα ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LoRaWAN) αξιοποιείται προσφέροντας πολλαπλά οφέλη. Τα δίκτυα LoRaWAN κυριαρχούν στις εφαρμογές έξυπνης πόλης μιας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας (15 – 25 km) και χαμηλής ισχύος, ενώ ταυτόχρονα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.prlogos.gr/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CE%BF%CF%85-lorawan-%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82/